ROI

Goodbye Scrum…Welkom DevOps!

In business IT land zijn we gek op methodes die gouden bergen beloven. Want een methode waarin definitief wordt afgerekend met mislukte IT projecten, te hoge kosten of een te lange ontwikkeltijd wordt gelukkig nog altijd direct omarmd. Validatie van de methode in de praktijk of het ontbreken van wetenschappelijke case studies waarin de relatie tussen onze business IT problemen en de methodiek wordt gelegd, nemen we op de koop toe.

Nu binnen veel organisaties de rookwolken rond de vaak turbulente invoering van scrum en daarmee gepaard gaande scrum-teams aan het optrekken zijn, is het natuurlijk de hoogste tijd voor de next big step. Graag wel een beetje snel, want voordat je het weet blijkt dat de zorgvuldig gekozen scrum methodiek toch niet het gewenste business resultaat geeft. Dus voor wie het nog niet weet: Scrum is voltooid verleden tijd!

De volgende methodiek ligt in het verlengde van scrum en heet DevOps. Wetenschappelijk is DevOps eigenlijk niets nieuws onder de zon, maar een nieuwe IT methodiek kenmerkt zich door het ferm afzetten tegen alle voorgaande methodieken en het nu wel kunnen oplossen van alle problemen voor een organisatie. Vanzelfsprekend mag de nieuwe methodiek alleen ingevoerd worden door internationaal geaccrediteerde organisaties en geldt de garantie voor succes alleen indien de gebruikers zich strikt aan de voorwaarden houden. Specifieke trainingen, boeken en specifieke DevOps conferenties maken de methodiek compleet.

Wat is DevOps?
Binnen de DevOps methodiek ligt de focus op samenwerking. Echter in tegenstelling tot andere methodieken ligt de nadruk op samenwerking binnen de gehele organisatie om het gewenste resultaat te krijgen. Het gaat dus niet langer om samenwerking binnen één team of afdeling, maar de gehele organisatie staat centraal. Belangrijkste waarin DevOps onderscheidend is, is de samenwerking tussen ontwikkeling en IT operationsafdelingen (beheer). Ofwel Dev (Development) en Ops (Operations). DevOps kan dus worden beschouwd als een systeembenadering waarin daadwekelijk de gehele organisatie centraal staat. Dit om beter en sneller IT om bedrijfsdoelstellingen in te vullen. De term DevOps bestaat sinds 2009, voortgekomen vanuit een serie seminars georganiseerd in België om ontwikkelaars en beheer beter met elkaar te verbinden.

devops
devops

Vanuit cloud en agile ontwikkelingen is DevOps terrein aan het winnen. De belangrijkste principes van DevOps zijn:

  • Mogelijk maken van snelle wijzigingen in business IT diensten.
  • Reduceren van risico’s, kosten en verbeteren van kwaliteit.
  • Samenwerking binnen alle disciplines.
  • Ontwikkelen en testen tegen een productie ‘like’ systeem.
  • Iteratief ontwikkelproces met kort cyclische herhaalbare betrouwbare implementaties in productie.
  • Continue monitoring en validatie van operationele kwaliteitskarakteristieken.

Centraal binnen DevOps staat het automatiseren, testen, plannen en vastleggen van alles. Een pure noodzaak om effectief winst te halen van Cloud oplossingen.

Toegevoegde waarde van architecten
Voor architecten geldt natuurlijk de vraag bij invoering van DevOps: wat is mijn rol hierin? Aangezien de toegevoegde waarde van architecten voor business IT alignment gelukkig minder en minder ter discussie staat, wordt het antwoord op deze vraag op een natuurlijke wijze ingevuld. En omdat binnen DevOps de nadruk op het samenwerken tussen alle disciplines ligt, zal de strijd om de rol van de architect minder zwaar zijn dan bij scrum.

DevOps heeft veel elementen die bij scrum en andere agile methodes onderbelicht zijn gebleven. Dit komt vooral door de brede systeembenadering die voor DevOps geldt, namelijk de organisatie als geheel. Vanuit de wetenschappelijke literatuur is gelukkig veel bekend over de valkuilen bij het invoeren van een op een systeembenadering gekozen methodiek. Zo is het ook bij DevOps noodzakelijk om een gedragsverandering te realiseren. Te starten vanuit het hoogste managementniveau.

Mocht je ook na DevOps alweer toe zijn aan iets nieuws: Kanban systemen en lean methodieken zoals six-sigma lijken toch ook voor een betere IT voortbrenging wonderen te kunnen doen. Oude, maar wellicht dus toch niet zo versleten methodieken…